Elváljak vagy ne? Elválni könnyű, de az elválás nehéz.

Elváljak vagy ne? – Nőknek férfi szemmel

posted in: Párkapcsolat 0

Avagy elváljak vagy hozzam rendbe a kapcsolatot…?

Elváljak, vagy ne? – kérdezed magadtól és éppen keresel valami kapaszkodót erre a pokoli kérdésre, mikor beleszaladsz ebbe a cikkbe – véletlen. Ha ezeket a sorokat olvasod, akkor tudd, hogy lélekben veled vagyok, és neked akarok segíteni abban a félelmetes kérdésben, hogy: „Elváljak, vagy ne?”. Futnak a mondatok… „Elváljak? De mi lesz a gyerekekkel? Maradjak? De mi lesz velem? Elváljak? De mi lesz az életemmel? Szánjak még rá időt? Eddig sem ment… Elváljak és legyek szabad?”

Nézd… Január van. Január a nagy válóperbeadások és elválás kérdések hónapja. Érzem én is, mert jönnek a levelek és az egyéni konzultációkon és a Hogyan szelídítsünk férfit workshop-okon is ez a téma. Elváljak, vagy ne? Elváljak, vagy hozzam rendbe? Nézzük, mint mondanék a lányaimnak, ha ők jönnének el tanácsért.

Az ünnepek kérdése: Elváljak vagy hozzam rendbe?

Vége az ünnepeknek, a hosszú összezárt csendnek, ami egy boldog kapcsolatban olyan jó. Régen te is vártad a karácsonyt, az ünnepek illatát, a készülődés vibrálását, a varázst… Igaz? Most meg ülsz, nézel egy idegent, vagy áll a bál és csak jönnek a mondatok: „Így tovább nem lehet élni… De hogyan oldjam meg? Elváljak, vagy hozzam rendbe?” Tudom milyen… Tudom, hogy tartasz az elválástól, az elválás veszteségétől, az elválás fájdalmától… De igazad van… Fájdalomban, lélek nélkül, elnyomva, magányban, megaláztatásban, vagy csak egyszerűen szeretet nélkül nem lehet élni valakivel. Vagy „lehet” de minek. Ha tényleg ezen gondolkodsz, akkor biztosan baj van… Elhidegültetek, valaki lehet, hogy éppen már csalja a másikat… Pokol ez és tényleg el kéne dönteni, hogy elválj-e, vagy rendbe hozd.

Elváljak, vagy ne? – nincs jó válasz.

Senki nem tudja megmondani, hogy melyik a jó döntés. Adott esetben bármelyik jó lehet. Rengeteg nő kérdezi: „Szerinted ezt még rendbe lehet hozni, vagy inkább elváljak?” A végső döntés a tiéd és csak segíteni szeretnék abban, hogyha két-három vagy tíz év múlva visszanézel – mint én – akkor ne mondd azt, hogy rosszul döntöttem. Lehet rossz, ha még maradsz egy-két évet ahelyett, hogy elválnál, de lehet, hogy ennyi idő alatt minden rendbe hozható. És lehet, hogy elválsz, majd megérted, hogy miként lehetett volna rendbe hozni és egy életre lelkiismeret furdalásod lesz amiatt, hogy elváltál. Szóval a válasz a tiéd, de az első tanácsom az lenne, hogy:


Ne kapkodd el, és nézd meg férfi szemmel is a helyzetet.


Miért pont férfi szemmel? – kérdezheted most dühösen. Tudom… Mielőtt azon tépelődik az ember, hogy elváljak, vagy ne, általában a düh, a harag és a félelem viaskodik bennünk és ilyenkor kap belőle mindenki. Kérlek… Adj egy percet… engedd meg, hogy mondjak valamit.

A boldogság, a válás és a kényszerházasság

Végeztek egy érdekes kutatást a boldog párkapcsolat esélyeiről. A kutatás azt vizsgálta, hol boldogabbak az emberek. Ott, ahol szabadon választhatnak és elválhatnak, vagy ott, ahol előre eldönti a család, ki kivel fogja leélni az életét. Szerinted mi lett az eredmény? Hol boldogabbak a párok? A kutatás megdöbbentő eredményt hozott. Mindkét esetben ugyan annyi volt a boldog és a boldogtalan ember – párkapcsolat… Ez hogy lehet? A kutatók tovább vizsgálták a párokat és a következőt találták. A boldog párkapcsolat két legfontosabb titka következővolt:

  1. Hajlandóság az együttműködésre és a változásra a MÁSIKÉRT

  2. A nemi szerepeknek megfelelő viselkedési minták megléte.

Magam is végig jártam ezt a poklot és visszanézve azt látom, hogy nem azon kellett volna tűnődnöm, hogy elváljak, vagy ne. Azon kellett volna tűnődnöm, hogy megpróbáltam-e a jó utat, ami arról szól, hogy a másik miatt változtassak magamon és nem azon, hogy a másik megteszi-e azt, amit én akarok. Így hosszú évek múltával visszanézve azt látom, hogy mivel én nem tettem meg mindent, mindegy, hogy a volt feleségem rovására mit tudok felhozni… Igazából mindig ott lesz, hogy csinálhattam volna jobban. És benned is ott lesz… Persze, azóta megint rend van körülöttem és nagyon jól vagyok, de becsülettel megvallva, nem vagyok büszke arra, hogy az egyetlen kérdés, ami eszembe jutott, az, hogy elváljak, vagy ne… A második tanács amit adhatok, az az, hogy:


Ne azon gondolkodj, hogy elváljak, vagy ne!

Azon tűnődj, érted-e igazán a másikat és akarsz-e igazán tenni Ő érte. Ő-e a fontos, vagy magadat mented?


Ha csak magad miatt akarod megmenteni ezt a kapcsolatot akkor úgysem fog sikerülni. Csak akkor fog sikerülni, ha mélyen magadba nézel és megkérdezed. Azon vagyok, hogy neki is jó legyen velem? Ha a válasz igen, akkor már csak azt kérdezem, hogy tudod-e, hogy egy férfinek mitől jó egy nővel, vagy csak azt hiszed, mint az a sok-sok nő, aki elvált?

Tégy meg mindent, aztán válj el, ha kell

Amikor valaki eljön konzultálni, vagy a tanfolyamokon szóba jön az, hogy elváljak, vagy rakjak rendet, a rendrakás résznél mindig azonnal onnan indul ki mindenki, hogy „ÉN megtettem mindent! Ő semmit!” Lehet… Lehet, hogy igaz. Én nem tudhatom. De lenne egy kérdésem. Csak engedd meg annak a női befogadó énednek, hogy megnézd innen:


Te érted, hogy ő miért lett az, ami?

Érted az utat, ahogy hideggé, ellenséggé, hűtlenné vált?

Vagy letudod azzal, hogy ő ilyen hideg, rossz és aljas…


Te érted, hogy ő mit gondol rólad? Ne! Ne azzal kezd, hogy nem érdekel mert ő hülye, tróger, megbízhatatlan, lusta, csaló vagy akármi. Te tényleg beletetted még azt az utolsó leheletedet, hogy megpróbáltad megérteni egy férfi gondolkodását és ne csak azt gondold, hogy érted? Ha nem, akkor két dolgot kell, hogy mondjak:

  1. Ott fogod elrontani, ahol én. Egyetlen szempontból nézed a helyzetet és meg fogod bánni.

  2. Ha most nem érted, hogyan, milyen úton jutottál ide, a következő kapcsolatnál sem fogod tudni.


nőiesség


Az az „vicces” hogy akik elváltak, azoknak mindkét oldalon IGAZUK van. Ha csak az egyik felet ismered, annak mindig igaza van. A férjed minden ismerőse – jó 98%-ban – azt mondja, hogy neki van igaza és nem neked. Miért fontos ez? Mert általában középen van az igazság. Elválni könnyű lesz. Ha így döntesz, menni fog. Középre jutni nehéz. Nagyon nehéz. 

Miért csak én dolgozzak ezen? Inkább elválok!

Ha neked nem fontos ez a kapcsolat már, akkor válj el. Ok. De ha neked fontos, akkor nincs más út, mint hogy te tegyél az elválás ellen valamit. Foglalkozhatsz azzal, hogy ő miért nem, de abból válás lesz és nem megoldás. Én azt szoktam tanácsolni, hogy mától légy nagyon tudatos és menj végig egy úton, egy módszeres úton amit javaslok és nézd meg a végét, mi lesz-e belőle. Válás, vagy nem. Ennek az útnak két nagyon fontos következménye, velejárója, eredménye lesz:


  1. Ki fog derülni, hogy tudsz-e még hatni erre a férfire és fontos vagy-e számára, vagy csak a dühe és haragja miatt nem mozdult, és dacból nem hajlott, mert azt akarta, hogy hajolj te – pedig még odabent mélyen szeret.

  2. Meg tudod nézni, hogy neked mennyi „munkádba” kerül az, hogy megmozdítsd. Lehet, hogy szinte semmibe és szuper könnyen rendeződnek a dolgok. Lehet, hogy vért izzadsz, és azt mondod, „Ennyit nem tudok beletenni, ennyit nem ér…” vagy semmi eredménnyel nem jársz és ezekben az esetekben béke lesz benned a válással kapcsolatban most és később is.


Ha jól csinálod, akkor a végére lesz benned egy békés bizonyosság, hogy jól döntöttél akár azt választod, hogy elválok, akár azt, hogy rendbe hozom, mert egy mérésen alapul a módszer.

Elválás előtti mérés

A módszer lényege a mérés. Meg kell nézned, mérned a férfit ahhoz, hogy igazából dönteni tudj. DE! Egy mérés mindig akkor „hitelesített”, ha a mérési körülmények rendben vannak. Ehhez két fontos dolgot kell beletenned a magad részéről.

  1. Meg kell értened, hogy ő hogyan működik. Ez azért nélkülözhetetlen, mert egy gépet sem lehet használni anélkül, hogy értenél hozzá. Ha ez a kapcsolat ér neked valamit, akkor kezd azzal, hogy profi leszel férfiből. Erre való pl. a Hogyan szelídítsünk férfit két napos workshop. Meg fogsz döbbenni, hogy amit gondoltál, az mennyire máshonnan is nézhető. Csak mindkét szempont ismeretében található meg a kettő közti arany középút, amit keresel.
  2. Határozd el, hogy a „mérési időszak” alatt – azaz az alatt az idő alatt, amit rászánsz arra, hogy megválaszold az „Elváljak vagy ne?” kérdést, nagyon tudatos leszel és bármi lesz is, csakis a női kommunikációt alkalmazod. Akármi is lesz, nem használod a szokásos „üvöltözök, hogy ráébresszelek”, vagy „szegény eltaposott én sajnálj már meg” esetleg a „mindent megteszek, csak ne menj el” lábtörlő módszereket mert ezek soha nem működtek és nem is fognak.

női kommunikáció

Hogy miért fontos ez a két szabály? Mert eltelik pár év és megérted, hogy mennyire egyszerű lett volna Női kommunikációval kideríteni a valóságot, bele fogsz gebedni a lelkifurdalásba. Ha pedig nem jön össze egy jobb, akkor évekig, évtizedekig marcangol majd a „Jaj mit vesztettem el… Itt vagyok egyedül árván… Jaj mekkora lúzer vagyok…” érzés.

Az elválás előtti mérés eredményei

Azt látjuk, hogy aki nekiállt megváltoztatni a kommunikációját és utána megmérni a férfit annak az első héten lehet, hogy szikrát vetett a foga – hiszen eddig egészen más technikát alkalmazott – de hetek alatt nagy változás áll be.

  1. Vagy elkezdi élvezni, hogy nő és annyira nő lesz, mint még soha és a férfi úgy jön vissza, mint a kezesbárány. Lesz nagy szerelem, meg heje-huja, hepiend, örömködés.

  2. Vagy annyira nő lesz, mint még soha és végtelen békével teszi lapátra emberünket, mert kiderül, hogy nem ér többet. Ő pedig szabadon megy és szárnyal.

Fontos értened, hogy egy férfinél erőből nem fogsz elérni semmit. A férfivel csak úgy tudsz dolgozni, mint egy kötéllel… Csak úgy tudod mozgatni, hogy magad felé húzod. Tolni kötéllel egy általad vágyott irányba, vagy megoldás felé esélytelen. Hogy miért, az most nem fér ide. Vedd ténynek. Ha a saját szemeddel akarod látni és megértve elfogadni, akkor vár a Hogyan szelídítsünk férfit két napja és hidd el, békével elfogadod, hogy így van – és lehet, hogy megúszod a válást. Ha neked fontos ez a kapcsolat és nem akarsz elválni, akkor ne told őt arra, amerre akarod, hogy változzon. Húzd magad felé, és ha mozdul, máris tudod változtatni és nem kell elválnotok. Ha húzod magad felé, akkor tudsz rá hatni, ha nyomod… el fogtok válni.

Szeretnéd rendbe tenni, vagy maradsz az „elválok” mellett?

Bármely döntés jó. A te életed, a te döntésed és persze te is fogsz szembenézni azzal, ami a válás vagy az együtt maradás után jön. Egyet ne tegyél. Ne lebegj évekig az „Elváljak, vagy ne?” kérdésben. Magától a helyzet sohasem javul. Ha eldöntötted, hogy „elválok” akkor válj el. Ha eldöntötted, hogy nem válsz el és megpróbálod, akkor állj neki tudatosan MOST. Minden perc, amit eltékozolsz egy rossz kapcsolatban, kidobott kincs az életedből.


Ha nem tudod mit tegyél, akkor állj neki és kezd el megmérni a férjed!


Az élet gyönyörű és egyetlen célja van, hogy boldog légy. Ha ehhez neked kell egy társ, akkor vagy javítsd meg a régit, vagy válj el és keress egy újat. Bármelyik utat is választod, fontos lesz értened, hogy volt-e valami, amit magadban jobbá tehettél volna a kapcsolatban. Ez békét ad a régivel és nélkülözhetetlen az újban. Ez az, amiben sok új szempontot találhatsz, ha eljössz a Hogyan szelídítsünk férfit vagy a Női kommunikáció programjainkra, ahol eddig mindenki azt monda, hogy „Soha nem gondoltam volna, hogy így lát egy férfi…”

Legyen szép és boldog az utad

Minden sorát szeretettel írva:

Dora Gyula

 

Kérlek segíts nőtársaidnak azzal, hogy megosztod ezt az írást. Ha te nem segítesz, nem jut el hozzájuk…

Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

Ha szeretnél az ismerőseid között tudni, jelölj be nyugodtan, vagy használd azt a béna elnevezésű “Követem” gombot.

Legyen szép a napod!

Érdekelnek a legújabb tanácsok. Szeretném megkapni őket.

 

 
 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.