Elengedés – Hogyan engedjem el?

posted in: Párkapcsolat 1

Avagy az elengedés értelmetlen kérdése: “Hogyan engedjem el..?”

Úgy látszik, hogy valahogy a mostani egyéni konzultációkon egyre gyakrabban találkozom olyan hölgyekkel, akik azzal a kérdéssel jönnek, hogy „Hogyan engedjem el…?” Hogyan engedjem el, azt, akit nem tudok? Hogyan engedjem el azt akit szeretek, de ő nem szeret? Hogyan engedjem el azt a kapcsolatot, ami csak lebont engem? Hogyan engedjem el, azt aki csak használ? Hogyan engedjem el azt, akivel nem lehet jutni semmire? Hogyan? Az elengedés egy nagyon nehéz és rögös út és ebben a cikkben erre próbálok meg gyakorlati és bevált tanácsokat adni. Előre el kell, hogy mondjam, az elengedés nem lesz sem egyszerű, sem azonnali, mert ha lenne ilyen módszer, azt már mindenki aranybetűkkel nyomtatott könyvekben árulná.

Hogyan engedjem el?

Bármerre is olvasgatsz, sehol nem lesz varázsmegoldás. Nekiszaladhatsz az angyaloknak, a karma oldásnak, kutakodhatsz előző életeidben, hogy miért vagy ennyire hozzákötve, de igazából szinte senkinek sem használ ez az út. Miért? Mert az, amivel foglalkozol foglalkoztatja a tudatodat. Újra és újra ráirányítja a figyelmedet arra, hogy hiányzik és nem tudod elengedni és ez egy ördögi kör. Egyre gyengébb leszel, egyre jobban szenvedsz, egyre jobban az foglalkoztat, „Hogyan engedjem el…?” És persze ezzel egyre jobban markolod, fogod, kapaszkodsz az érzésbe.

A zen mestereinek van egy jó mondásuk az elengedésre. Igaz, ők a gondolataikat szeretnék elengedni, de a módszer és a tanács az elengedésre lényegében ugyan az.

  • Mester! Hogyan engedjem el a gondolataimat? – kérdezte egyszer egy tanítvány.

  • Ne fogd meg!

Szóval „Hogyan engedjem el?” Hát úgy, hogy nem ezzel foglalkozol… „de hát az nem olyan egyszerű…!” – hangzik mindig a válasz. Nem. Tényleg nem, de mi az ami segíthet?

Az elengedés és a tudatosság

Nézd… Le kell ülnöd és meg kell vizsgálnod, hogy van-e értelme ennek a kapcsolatnak. Visz valahová? Lesz belőle valami? Lehet rá számítani? Akar engem? Tényleg ilyen életet akarok? Ha bármelyikre NEM a válasz, akkor használd a lenti módszereket.

Ne vizsgálgasd az okokat! A teremtő, a karma, az előző életek, biztos ő az ikerlángom… Ez csak kapaszkodó az agynak. A csiszolatlan tudat állandóan keres. Keresi az okokat, mert érteni akar dolgokat. Hát… Ha már érteni akarod ezt a nagy vonzalmat, akkor a teremtő akarata, vagy az angyalok sugallata, vagy a karmikus adósságok mellé tegyél még egy dolgot.

Az elengedés és a hormonok

Tudnod kell, hogy egy párkapcsolatban kialakul egy hormonális reakció, ami úgy működik, mint a drog. Ha jelen van a párod, akkor elindul a szerotonin és a dopamin termelés és te boldog leszel. Ha nincs ott, akkor ez nem működik és te depis leszel. Hát… ennyit a szabad akaratról. A természet kitalálta azt, hogyan ragassza össze a férfit és a nőt. Evolúciós szempontból ez a hormon nagyon hasznos, mert az együtt maradt párok nagyobb biztonságban nevelik az utódokat, így azok, akiben működött ez a hormontermelős ikerlángos, karmikus elrendeltetés, azok ezt továbbadták. Akikben nem, azok kihaltak. Szóval… Lehet, hogy tényleg neked teremtette az öregisten, lehet, hogy tényleg vannak karmikus adósságaid, de hogy a hormonjaiddal is harcolsz, az biztos.

Szóval, ha be mered ismerni, hogy igazából függő vagy, akkor használd a következő módszereket a drogos állapotod leküzdésére:

Az elengedés kő

Fogj egy kavicsot. Bármilyen jó. Amit a földön épp meglátsz és megszólít, vagy nagy gonddal válogass egyet az ásványboltban. Ami neked tetszik. Ő lesz az elengedés kő. Tedd a zsebedbe és legyen nálad éjjel nappal. Minden alkalommal, amikor hozzáérsz, eszedbe jut, ránézel, mondd azt: „Erős vagyok és én irányítom az életemet.” Ha ez teszed, mindig felidéződik benned, hogy mit kell tenned, hogy működjön az elengedés. A kő emlékeztet, hogy nem szabad belemenned újra és újra abba, hogy visszaess. Tartanod kell magad és érzed majd, hogy erős vagy. Egyre jobban. És egyszer csak már nem lesz nehéz.

Elengedés cédulák

Írd fel egy lapra vagy bármire, hogy ÚJ ÉLETET KEZDEK és tedd ki valahová. Sőt. Minél több helyre. Volt egy hölgy nálam, vele ezt a módszert választottuk. Egy post-it tömböt írt tele azzal, hogy ÚJ ÉLETET KEZDEK és tele rakta vele a lakást, a kocsit és a munkahelyét. Ez volt a tükrön, a bugyis dobozban, a WC lehúzó mellett, a műszerfalon, a monitoron és még a mélyhűtő ajtaján is. Nem azzal foglalkozott, „hogyan engedjem el” hanem azzal, hogy MIT TEGYEK MOST magáért. És sikerült neki pár hónap alatt!

Az elengedés csoportok

A fenti módszerekkel együtt én mindenképpen használnám ezt a módszert. Bevált módszer rengeteg esetben. Betegek, alkoholisták, drogosok, és igen… társfüggők nagy gyógyuló helye ez. Hogyan működik? A csoporttagok rendszeresen, általában hetente összegyűlnek és beszámolnak egymásnak arról, hol tartanak magukkal. Mi sikerült, mi nem. Mi a lényeg? Az, hogy meglátod, nem csak te vagy ennyire gyenge. Ez felszabadít. Meglátod, hogy másnak is sokáig tart leszokni. Ez megnyugtat. Meglátod, hogy mások is visszaesnek. Ez megbocsátást ad önmagadnak. Meglátod, hogy vannak, akik 8-10-15 éve nem bírtak a dologgal és elpocsékolták az életüket. Ez ösztönözni fog. Látni fogsz nagy katarzisokat. Ez reményt ad. Kapni fogsz ötleteket és tanácsokat a csoportvezetőtől és a társaktól és így tízszer – ezt komolyan írom – könnyebb és gyorsabb átkelni ezen a nehéz szakaszon. Észre sem veszed és egyszer csak önjáró leszel.

 

ÉRDEKEL EGY ILYEN CSOPORT! - OLVASNÉK MÉG RÓLA!

 

Elengedés – Újrakezdés csoport

Ez szerintem a legjobb módszer, mivel itt nem csak az elengedéssel foglalkozunk és pláne nem azt kutatjuk, hogy „Hogyan engedjem el?” hanem egy idő után az újrakezdés kérdéseire térünk át. Igen. El kell jöjjön a nap, amikor felemeled a fejed és azt mondod elengedtem és mától újrakezdem valakivel. Ilyenkor felbecsülhetetlen ha a csoport tovább megy és nem áll meg a nullánál, hanem a pozitív irányba tör. Elkezded látni, hogy van kiút és megszületik benned a hit és a vágy arra, hogy teljes életet élj egy olyannal, akit megérdemelsz. Módszereket kapsz arra, hogyan ismerkedj és hogyan szelektáld ki a hülyéket és az alkalmatlanokat. Ettől magabiztosabb és hatékonyabb leszel. Látod mások sikereit és te is bele mered vetni magad az új életedbe. Megértődik és meggyógyítódik benned a sok kisebbségi érzés, sérülés és mersz ismét szabadon lélegezni, ölelni és befogadni valakit az életedbe…

… és te igazából ezt szeretnéd, vagy nem?

A „Hogyan engedjem el” nem kérdés

Az elengedés egy folyamat. A „Hogyan engedjem el?” nem kérdés dolga, hanem egy döntésé. Azé a döntésé, hogy megérted, hogy ezen évődni és magadat hitegetni nem más, mint haladni az elpocsékolt évek pokla felé. Tégy magadért! Állj fel, szorítsd össze a fogad és nyújtsd ki a kezed! Ha akarod megfogom én, vagy más, de hagyd ezt a kérdést a fenébe, mert csak benne tart a mocsárban, ami lassan felzabálja az életed, az erőd, és az önbecsülésed. Nyújtsd ki a kezd és adok hozzá teret, időt, módszert és erőt!

Várlak egy új életben!
 

ÉRDEKEL EGY ILYEN CSOPORT! - OLVASNÉK MÉG RÓLA!

 

Minden sorát szeretettel írva:

Dora Gyula

 

Megtisztelsz, ha tetszett, és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne…

Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

Ha szeretnél az ismerőseid között tudni, jelölj be nyugodtan, vagy használd azt a béna elnevezésű “Követem” gombot.

Legyen szép a napod!

ÉRDEKEL EGY ILYEN CSOPORT! - OLVASNÉK MÉG RÓLA!

 

Érdekelnek a legújabb tanácsok. Szeretném megkapni őket.

 

 
 

 

 

 

 

 

  1. Szaszko Laszlo
    | Válasz

    Nem kerdes hanem dontes, dontes arrol ,hogy hogyan akarod elni az eletetd a tovabbiakban. “El kell dontenunk mihez kezdunk az idovel ami megadatott” ha valami nem megy,nem mukodik miert szenvednel tovabb ? LEPJ ! Ha mar szenvedni kell inkabb tegyuk azt egyedul abbol legalabb fel lehet alni,Nem feltetlen kell egy masik ahoz ,hogy ra jojj amiben vagy az nem jo neked ,te nem igy akarsz elni,mert leepit es csak visszahuz,de ha van egy masik aki meg legalabb segit is annal konnyebb a dontes,”el kell engedned a multat ahoz,hogy legyen jovod” Donteni kell mert rolad van szo,hazugsagok ,igeretek csak onmagunk amitasa es hiszekenysege ami /altalaban /nem valtozik csak viszi az idonket es a felesleges energiankat. Hozni kell egy dontest ,es az elet ugy is felkinalja a lehetoseget ,hogy megtegyuk a lepest ,csak fel kell tudni ismerni a jeleket,ha nem teszed az elet addig teszi ezt veled amig meg nem oldod a feladatot,hiaba vagy batortalan lepni,meg KELL tenned,egy ido utan ugy is te magad ismered el ,hogy jol cselekedtel es nem bantad meg,sot kar ,hogy nem elobb tetted meg. Meg KELL szabadulnod meg az emleketol is ami hozza tartozik ,mert akarhanyszor csak ra nezel mindig eszedbe jut ,ne sajnald ! Nincs mar ra szukseged ,csak mergezte az eleted es elvette az idodet.Tudom jol ezek egyszeru szavak ,de en is ateltem parszor ,megsincs mas modja. Le kell tenned a zsakot amit cipelsz,hogy konnyebben setalj tovabb.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük