elhidegülés elhidegülés okai

Az elhidegülés okai és a csendes halál

posted in: Párkapcsolat 3

Az elhidegülés

Sok száz egyéni konzultáció után ma ismét leültünk és elemeztük az eseteket és félelmetes adatok jöttek ki az elhidegülés kapcsán. Mivel minden konzultációról készül egy kis statisztikai feljegyzés és a konzultációk után is követjük, támogatjuk a hölgyeket, nagyon pontos képünk van a párkapcsolati problémákról, melyből az egyik kiugró az elhidegülés. Sajnos megdöbbentő az elhidegülés statisztikája.

Az elhidegülés megjósolható.

Azt látjuk, hogy azok a hölgyek, akik segítséget kértek 41 éves korukra 62% eséllyel eljutnak az elhidegülés környékére. Ez azt jelenti, hogy három hölgyből kettő elhidegült kapcsolatban él! 50 éves korára ez az elhidegülés olyan mértéket ölt, ami elviselhetetlen helyzetet teremt. Persze ennek egyenes következménye az, hogy a kapcsolatban megjelenik egy harmadik és megtörténik a megcsalás. Ilyenkor szoktunk találkozni a legtöbb hölggyel, hiszen ez már annyira nyílt helyzet, amely fölött nem lehet szemet hunyni. És itt jön a nagy kérdés:


Miért várja meg mindenki, hogy az elhidegülés átvegye a hatalmat?
Miért él mindenki 5-10 évet az elhidegülés sivárságában?


A kérdés persze összetett és nehéz. Az elhidegülés nap, mint nap, lassan és észrevétlenül lopja be magát az életbe, a családba és felzabál minden meghittséget, örömöt és szeretetet. Az elhidegülés olyan, mint a rák. Észre sem vesszük, amíg egyszer csak össze nem omlik minden.

Az elhidegülés folyamata

Azt látjuk, hogy elhidegülés szinte mindenhol hasonló forgatókönyv alapján jön létre. A három fő momentum, amit mindenhol megtaláltunk:

 1. Lassan egyre kevesebbet beszélgetünk.
 2. Egyre kevesebb az érzelmek nonverbális kifejezése.
 3. Egyre kevesebb időnk van egymásra.

Persze mindenkinek megvannak a maga indokai és mindenkinek „igaza” van. A baj az, hogy ha nem kapsz észbe időben, nem marad más, csak az „igazad”. Ezek a jelek nagyon fontosak, mert centiről centire egyre jobban eltávolítanak bennünket egymástól és a végén, már annyira messze leszünk, hogy nem is halljuk meg egymáshangját és nincs esélyünk megölelni a másikat…


elhidegülés helyett


Az elhidegülés és a beszélgetés

„Valahogy kifutnak a szavak. Valahogy elfogy a mondanivaló. Valahogy egyszer csak nincs miről beszélgetni, pedig én úgy szeretnék” – mondják az elhidegült kapcsolatokban élő hölgyek. Az elemzések alapján az egyik legfontosabb probléma az, hogy a beszélgetéseink TÁRGYILAGOSSÁ VÁLNAK. Megszűnnek benne az érzelmi részek. „Megbeszéljük” a dolgokat és nem megéljük azokat. Elvesztjük nemiségünket és két nem nélküli lény cserél információt, nem pedig férfi és nő. Hogy mit tehetsz te nőként azért, hogy ez javuljon?


Használd a több ezer éve bevált „női kommunikációt”, vagy „befogadó női kommunikációt”. Ez az érzelmi kommunikáció az, ami folyamatosan azt üzeni: „NŐ VAGYOK”.


Az elhidegülés és az érzelmek nonverbális kifejezése

Mindketten fáradtak vagyunk. Tényleg sok a munka. Neked ott a gyerek, a munkahelyed, a háztartás. Én fáradtan jövök haza, te már épp főzöl, vagy a gyereket kergeted, mosol és elfelejtünk megállni egy ölelésre. Amikor leteszed a tányért elém, akkor az nem egy nekem készített mandala a lelkedből, hanem a munka terméke. Eszünk, mert enni kell, aztán mindenki megy a dolgára. Neked hiányzik az, hogy megköszönjem, megöleljelek érte, nekem meg valahogy hiányzik a szerelmem, akivel valaha nevetve kentük össze egymás orrát a vajaskenyérrel. Eljön az este és csak a hiányt látjuk és ez a kép közénk feküdve ott is marad egy életre.

Egy női pillantás, egy mosoly, egy ölelés olyan kevés és mégis a minden. Hidd el. Semmi nem számít. Nem számít az ebéd, a tiszta gatya, fényes padló. Csak az számít, hogy mi még együtt vagyunk és ennek kifejezésébe naponta kell tenni munkát.

Az elhidegülés és az egymásra fordított idő

Lassan egyre messzebb kerülsz. Tesszük a dolgunk és elkezdjük kerülni azokat az érintéseket, amelyekre már valahogy nem vágyik a másik. Nem akarunk szembesülni azzal, hogy a másikat nem érinti meg egy simogatás. Ki kell tölteni ezt az űrt valamivel. Lassan egyre több „dolgunk” lesz. Egyre több munkát hozunk haza, vagy maradunk bent a munkahelyen. Lassan hideg lesz… Elhidegülünk, és ha ilyenkor valaki felé érkezik egy nőies, vagy férfias impulzus vége mindennek.

Az elhidegülés lépései és a vég

 1. Lassanként észreveszed, hogy nem beszélgettek. Kissé unalmassá válnak a napok. Elkezd hiányozni az élet és észrevétlenül elkezdesz ezért neheztelni. – Ő szintén.
 2. Elvárod, hogy lépjen, jöjjön, közeledjen. Szeretnéd, hogy csak úgy, mint régen, lépjen oda, simogasson meg, nézzen mélyen a szemedbe, hogy lásd még benne a tüzet. Elveszted a hited és fáj. – Ő szintén.
 3. Nő a távolság és az űrt ki kell tölteni. Munka, tennivalók, a helyzet elhazudása. Tudod, hogy baj van, de nem látod a kiutat. Haragszol és félsz. – Ő szintén.
 4. Egyre több a kritika. Egyre több a beszólás, egyre több a megjegyzés. Épül a lebonthatatlan fal. Innen már nem mindig lehet visszafordulni, de még mindig nem lép senki, csak a maga sérelmeivel van elfoglalva.
 5. Jönnek a hazugságok. Ki erre, ki arra nézeget. Elcsalja az időt, csak ne kelljen együtt lenni. A kapcsolatnak vége, de mindketten eljátsszuk, hogy együtt vagyunk. Persze…A gyerek és stb.
 6. Már másoknak is meséljük: „Otthon…? Otthon már nincs olyan, hogy OTTHON… Nincs olyan, hogy MI.” Panaszkodunk. Öntudatlanul küldjük a jeleket az univerzumba: „Valaki mentsen meg…”
 7. Aztán jön valaki, aki „megment…” Egy semmivel sem jobb, egy semmivel sem több, de ez csak évek múlva derül ki, amikor már mindent leromboltunk, csak azt a falat nem, ami köztünk maradt…

Hát… Így megy ez. Háromból két család erre az útra lép. És te…? Te hol tartasz? Hányas számnál áll a számlálód?
Az elhidegülés nem elkerülhetetlen


Néhány fontos dolog, amelyet én szem előtt tartok naponta, hogy ne rontsam el újra. Tán neked is jól jöhet:

 1. Meg kell értenünk, hogy a kapcsolatainkhoz nem készre gyártott tuti partnert kapunk és mi sem vagyunk azok. Popper Pétert idézve: Az igazi nem létezik, de van 3-4 egy életben, akiből sok munkával válhat igazi…” Ne feledd! Te sem vagy az igazi, mert csiszolnod kell önmagad, de lehetsz az.
 2. Van az univerzumban egy törvény. „Minden magára hagyott rendszerben az rendezetlenség önmagától növekszik.” Ez az entrópia törvénye. Érvényes a fizikára, a csillagászatra és a kapcsolatodra. Ha naponta nem teszel egy cseppet azért, hogy jobb legyen, akkor várhatsz a másikra, szurkálhatod, tehetsz neki megjegyzéseket, mindennek vége lesz.
 3. Senkit nem lehet megváltoztatni. Mindenki a környezetére reagál azzal a belső tudati szinttel, amivel rendelkezik. „Légy te magad a változás, amit látni szeretnél a világban” – mondta Gandhi… és ennél jobbat, hatékonyabbat, működőképesebbet senki nem tudott javasolni.

Női kommunikáció alaptanfolyam


Ha baj van és mentenéd a helyzetet, hát mentsd! Ne a másikra várj, mert ő is ezt teszi, különben nem marad más, mint az „igazad” hiszen „Nem lehetett vele beszélgetni, nem értékelt, nem kezelt nőként és a végén még meg is csalt…”


Mit szeretnél? Azt hogy igazad legyen, vagy azt, hogy boldog kapcsolatod?


Ha boldog kapcsolatot, akkor segíts magadon és tanuld meg megváltoztatni önmagad és önmagadon keresztül a párod, mert az idő mindent felemészt! Várunk a Hogyan szelídítsünk férfit és a Női kommunikáció tanfolyamokon!

 
Minden sorát szeretettel írva:

Dora Gyula

 

Megtisztelsz, ha tetszett, és megosztod vagy elküldöd ismerőseidnek. Sok munkám van benne…

Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.

Ha szeretnél az ismerőseid között tudni, jelölj be nyugodtan, vagy használd azt a béna elnevezésű “Követem” gombot.

Legyen szép a napod!

Érdekelnek a legújabb tanácsok. Szeretném megkapni őket.

 

 
 

 

 

 

 

 

3 Responses

 1. Enikő
  | Válasz

  Szia! Nagyon jó az írás, tényleg így történik az elhidegülés. Kár hogy nem olvastam ezt az írást kb 4 hónappal ezelőtt. Illetve sokkal előbb…

 2. Klaudia
  | Válasz

  Nagyon jó írás! Ezek a jelek vannak most jelen az én életemben! Változtatni,változni akarok és fogok 😘

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük