Erős nő és a férfiak

Az erős nő. – Az erős nő és a férfiak

Hasonló írások erről: A nőiesség | 10

Az erős nő nem attól erős, mert férfiként harcol…

Erős nő vagyok, mert erősnek kell lennem egy férfi világban… Erős nő vagyok, mert nem tehetek mást. Ilyen a világ… Erős nő vált belőlem, mert egyedül maradtam… Erős nő vagyok és ki kellett harcolnom mindent… – hallom naponta az egyéni konzultációkon és a Hogyan szelídítsünk férfit workshop-ok minden alkalmával számtalan hölgytől. Ma ez szinte hétköznapi mondat és kapaszkodunk belé, hogy megmagyarázzuk azt a fájdalmas érzést, ami a fenti mondatok mindegyike után következik. Ez pedig az, hogy „… és valami miatt elhagytak, egyedül élek, nem tartanak ki mellettem a pasik.” Bár már ez is hatalmas eredménynek számít, hiszen a legtöbben nem is látják az összefüggést és csak a fenti mondatokat ismételgetik, mint egy megváltó mantrát, magyarázva azt, hogy miért nincs más út. Biztos nincs…? 

Kérés feléd, ha erős nő vagy

Kezdjük azzal, hogy szépen kérlek – ezt tényleg értsd úgy, hogy halkan, összetett kézzel és szeretettel kérlek – arra, hogy most pár percre engedd meg, hogy az az erős nő aki vagy, változzon egy picit azzá a befogadó nővé, aki még emlékszik arra, milyen bölcsen meghallgatni valamit. Nem… Nem megmondani akarom, hogy mit kell tenned erős nőként. Inkább csak arra kérlek, hogy érezz… OK?

Az erős nő nehéz világa

Szóval tényleg kezdjük azzal, hogy együtt érzek minden erős nővel. Tudom, hogy nem hobbiból váltál erős nővé. Tudom, hogy rengeteg dolog tett erős nővé. Tudom, hogy naponta olvasol „okos cikkeket” olyan erős nőktől, akik amúgy belenyomorodnak már ebbe az erős nő szerepbe, de valahogy „meg kell magyarázni” maguknak, hogy miért nincs kiút. Erre tán a legjobb mód, ha cikkeket írnak, mert így hitelesebb – és persze az erős nő mítosza vírusként öli meg a női lelkeket és létezést. Naponta futsz bele élethelyzetekbe, amely a kemény férfivilág miatt igazolja, hogy erős nőnek kell lenned… Megértelek. Megértem miért lettél erős nő, de tedd a szívedre a kezed…! Jó ez neked? Tudom, hogy nem, mert hetente mondja el ugyan ezt 10-20 hölgy és még senki nem mondta, hogy élvezi.


Az erős nő mítosz olyan mint a drog…

Minél többet szívsz belőle, annál több kell, hogy túléld a holnapot és egyre kevésbé hat. Egyre kevésbé hat és te egyre nyomorultabbul érzed magad. Hagyd abba a drogozást, mert bele fogysz halni!


Az erős nő és az életben maradás

Tudom… Most sokan legszívesebben ordítanának velem. „Elegem van az okos dumátokból! Hogyan ne legyek erős nő, ha itt hagytatok, ha egyedül kell állnom a lábamon, ha egyedül kell nevelnem a gyereket, ha egyedül kell elintéznem mindent ami férfi dolog, ha a munkahelyen mindenki paraszt csak azért, mert azt hiszi nőként megteheti velem, ha…” És ilyenkor sokszor a mondat végén a befejezés helyett megjelennek a fájdalom könnyei… Értelek. Tényleg… és lélekben most megölelnélek, ha nem rúgnál belém. De fel kell tenned a kérdés:


Jól vagy? Vezet ez az út a boldogsághoz? Vezet ez az út egy férfihez? Vannak sikereid, eredményeid? Hová vezet ez az út? Meddig bírod még…? Mi az életed célja…? Ki vagy te…?


Az erős nő nem lehet gyenge!

Igen. Értem, hogy erős nővé kellett válnod ebben a sarkaiból kifordult beteg világban. Értem, hogy olyan kényszerpályán vagy, amiről hihetetlen, hogy van kijárat, mert annyi „de” vesz körül. De mondanék valamit, ami talán segít elindulnunk. Tudod… Nagyapámat elvitték a 2. Világháborúba 5 évre. 2 gyerek maradt otthon… A házat szétbombázták… Aztán nagyanyám még várt rá vagy 7 évet, mire hazakerült a hadifogságból. A ház állt. A gyerekek iskolába jártak. Volt tiszta ruha és nem koszosodtak meg. A kert be volt vetve… és ezt nem a kismadarak hordták össze, hanem a nagymamám sok százezer másik nőhöz hasonlóan. De abban a pillanatban, ahogy nagyapám hazaért valahogy mégis „gyönyörű Rozikámnak” látta őt. Hogy lehet ez…? Mi lehet a különbség az akkori és a mai erős nő között.

Az erős nő bibliája ma és régen

Ma, ha felmégy az internetre, a csapból is a feminizmus eredeti lényegéhez semmiben nem hasonlító ordító, önigazolást kereső nők írásaiba botlasz és hiszel nekik, mert hát tényleg egy „rohadék férfi világban élünk”. És lassan meghal benned az az igazi vágy és lélek, ami úgy gondol a férfira, hogy „de jó lenne, ha lenne”. Ösztönösen és észrevétlenül kialakul benned a harag és észre sem veszed, hogy hol a bizalmatlanságod, hogy pedig a büntető éned lép elő. És az lesz belőle, amit magad körül és a lelkedben látsz… Szinek, illatok, ölelések és napfény nélküli robot. És aki robotol, az egyre erősebb nő kell, hogy legyen, mert…


női kommunikáció


A régieknek és sokaknak ma is más volt a bibliájuk. Ők hittek abban a női erőben, ami egyenrangú társa a férfi erőnek és úgy hívják „belső erő” „tartás” „báj” „kedvesség” „lágyság”… „Hogy mi? De hát ezzel nem lehet túlélni!” – kiáltod. Pedig a történelem nem ezt igazolja. Úgy néz ki, túlélni csak ezzel a belső erővel lehet – ha nő vagy.

Hogyan ne legyek erős nő?

Szinte ez az első kérdés mindig. Persze ilyenkor se báj, se lágyság nincs a hangokban. Figyeld csak meg a tiédet…! Te hogy mondtad ki? Düh? Harag? Támadás? Melyik volt benne? Sokszor mindegyik. Semmi baj. Ez így jó. Tudnunk kell, hogy honnan indulunk. Először is számodra, mint erős nő van egy nagyon jó hírem. Komolyan! Erős nő vagy így nem lett belőled lábtörlő. Az ő sorsuk a sok behódolástól még nehezebb és talpra állítani is nehezebb ezeket a hölgyeket. Szóval nagyon jó, hogy erős nő lett belőled, mert ez azt jelenti, hogy van benned valami belső erő. Ezt másokban nincs. Ez lehet a mi titkos fegyverünk. „Hogyan? Te meghibbantál!” – szokták mondani a Hogyan szelídítsünk férfit workshop-on. Nem! Én veled vagyok és két dolgot tudok rólad!

1 – Nem vagy gyenge – azaz van benned erő a változáshoz!

2 – Sok mindent elértél – azaz nem kell szégyenkezned senki előtt!

Az erős nő új bibliája

Kérlek! Soha ne feled el a fenti két nagyon fontos TÉNYT! Ezek hatalmas erők, de mától használd őket másként. Egy Királynő nem gyenge! Egy királynő nem puhus-macska akit azért tartanak, hogy simizni lehessen, hanem vezető, irányító, alkotó, teremtő.


Annyit kell csak tenned, hogy ezt ne férfi módon tedd!


Az erős nő és a férfi

Az erős nőkkel semmi baj sincs. Hidd el. Nekünk nem az erős nőkkel van bajuk, ha a férfias nőkkel. Ez nem ugyan az. Az, hogy megvezettek az újságok, az internet és sok sikertelen nő, az nem a te hibád erős nő témában. Vagy legalábbis a mai napig nem róható fel neked. Holnaptól azonban a te felelősséged, hogy milyen formában leszel erős nő. Csak rajtad áll. Tudod… Nekünk igenis egy erős nő kell. Nem azért, mert puhányak vagyunk – jó… olyan is van sok, de az meg nem férfi és ha te férfit akarsz, akkor őket kukásítanod kell – hanem azért mert teremteni csak egyensúlyban lehet. Ha nincs meg az egyensúly felborul a hajónk. De értened kell, hogy a mérleg nem csak akkor van egyensúlyban, ha mindkét serpenyőjében acél mérősúlyok vannak egyenlően elosztva. Az ugyan egyensúly, de a mérleg értelmét veszt, hiszen csak két erőt mér. Egy kilónyi acélnak ellen tarthat egy kilónyi virág, egy kilónyi tollpihe vagy egy kilónyi méz is… Mi azt imádjuk, mert értelmet nyer az öntött acél létezése…


Ne legyél acélsúly…


Na jó, de akkor hogyan ne legyek erős nő?

Szuper! Ez már egy jó kérdés. Mintha a hangod is megváltozott volna. Tán már mosolyogsz is? Igen-igen! Egy kis mosoly. Mondtam már, hogy gyönyörű vagy? Akkor most mondom! Legyen is ez az első gyakorlat. Mosolyogj! Mindig. Igen. Akkor is, ha nehéz. Hogy miért? Mert így megláthatom ha fájdalmat okoztam. Ha eltűnik a mosolyod, tudni fogom, hogy elrontottam. Ha mindig vicsorogsz, akkor nem tudsz engem tanítani. Márpedig a nő tanítja a férfit… Ez a női kommunikáció egyik lényege. Mutasd az érzelmeidet. Ne magyarázd, hogy ezt, meg azt, így vagy úgy. Mosolyogj, vagy légy szomorú. Nevess, vagy sírj, de ne járkálj komor képpel. „És ez hat…?” – kérdezik sokszor szkeptikusan. Rengeteg dolgot kéne még elmesélnem, de most nincs rá két napom mint a tanfolyamokon. Hidd el, megdöbbennél, mennyire csak ez hat.

Milyen tennivalóm lenne még, ha nem akarok erős nő leni?

Először is értened kell, hogy hogyan lát egy férfi. Ő maga sem tudja, mert szerinte értelmetlen analizálgatni azt, ami amúgy nyilvánvalóan működik benne, szóval, ha megkérdezed róla, elsőre lehet nem is érti… De tudnod kell, hogy:


A férfi indirekt módon lát.


Huhhh… Hogy mi? Te azt hiszed, hogy mi csak a cicikkel vagyunk elfoglalva, meg a feneked méretével, mert ezzel van tele minden férfi oldal. De nem. Ez egy gyors vizuális teszt, de kb. 0,7 másodperc alatt lefut és innen mást figyelünk öntudatlanul. Azt, hogy nő vagy-e. „Miért? Az előbb nem derült ki?” – kérdezik nevetve a hölgyek ilyenkor. Nem! Az derült, ki, hogy nő NEMŰ vagy – azaz megérsz-e egy görbe estét, vagy nem. Az, hogy élnék-e veled, az, hogy szeretnék-e tőled gyereket, az, hogy dajkálnálak-e életed végéig mikor öregek leszünk, az NEM!!! Ez pedig azokból a jelekből dől el, hogy adott dolgokat férfiként csinálsz-e, vagy nőként! Én azt nézem, hogy egy „harcos” mozdul, lép, szólít, érint – mert ha igen, azonnal ott ülünk a harcmezőn és elindítod a „győzni kell” programot – vagy egy Nő. Ha nem indítod el, mert nem harcosként jelzel, akkor elkezdesz vonzani, hiszen azt látom: „Te nem vagy harcos” – azaz nem lehetsz más, csak Nő.

Na most nézzük meg az erős nő tennivalóit

 1. Legyél nagyon erős! – de belül. A belső erőre fókuszálj. Az erő benned van, de használd arra, hogy dolgoztasd befelé. Ne kívül használd. A női erő, az egy belső erő. Ezért mondják, hogy „kisugárzás” és ezért nem olyan, mint a férfi erő, ami közvetlen interakciókban nyilvánul meg. Szóval hidd el. Látszani fog az az erő, ami benned van. Sőt! Mi ezt keressük.
 2. Legyél annyira erős, hogy elkezdesz halkan beszélni. Ez mutatja az erőt, a jelentőségteljességet. A Királynő nem ordít. Akivel nem bírsz, azzal úgyis mindegy, akivel meg bírsz, azzal meg nem kell, csak elveszted a nőiességed.
 3. Legyél nagyon erős és ne siess. Ne kapkodj, ne rohanj. Fejleszd a mozdulataidat. Lépj kisebbet, mozdulj lassabban. Ez egyfajta kontrollt mutat. A férfi erő megfékezhetetlenséget üzen. A női erő óvatosságot.
 4. Legyél nagyon erős és ne reagálj azonnal – és főleg ordítva. A férfi erő robban. A női erő, az az erő, ami a nádszálé a viharban. Elhajlik, de nem törik. A széllökés elől kitér és visszaáll. Arca nem rezzen és csak sugárzik belőle a belső erő.
 5. Legyél annyira erős, hogy használd a női kommunikációt ha támadás ér. Ne csak a tényeket vedd elő. Az egy „harcos” harca és arra fogsz emlékeztetni. Keresd meg azokat a lehetőségeket, amelyekkel az adott helyzet érzelmi oldalát is meg tudod mutatni. Ha segítség kell, hidd el még a tőzsdére is vannak megoldások…
 6. Légy gyönyörű! Igenis öltözz nőiesen és legyenek rajtad teljesen „értelmetlen” dolgok. Miért? Mert a harcos nem hord értelmetlen dolgokat. Ő praktikus. Aki nem „praktikus” az csak nő lehet.

női kommunikáció


Rengeteg dolgot tehetsz még. De ezek a legnehezebbek sokszor. Csak próbáld meg. Légy annyira erős nő, hogy merd kipróbálni! Menj be mosolyogva mindenhová, lépj és mozdulj lassan, beszélj halkan, légy rendíthetetlenül hajlékony és légy gyönyörűen „praktikátlan”. És máris az erős nőből egy hihetetlen Királynő születik, akit úgy vesz körbe eztán a világ, ahogy te szeretnéd… És boldog lehetsz megint.

 

Minden sorát szeretettel írva

Dora Gyula

 • Kérlek oszd meg ezt az írást és ments meg vele egy női lelket.
 • Nekem is fontos, hogy tudjam, tetszett-e neked. Megköszönöm, ha jelzed felém azzal a kis tetszik gombbal.
 • Ha szeretnél az ismerőseid között tudni, jelölj be nyugodtan, vagy használd azt a béna elnevezésű “Követem” gombot.

Legyen szép a napod!
 

Érdekelnek a legújabb tanácsok. Szeretném megkapni őket.

 

 
 

 

 

 

 

 

10 Responses

 1. Paszulykaró
  | Válasz

  Úgy olvastam volna még 🙂 🙂

 2. Évi
  | Válasz

  De szép.. Köszönet érte.

 3. Zsani
  | Válasz

  Olyan félelmetes…és zavaró. Persze közben emlékszem még régről; ez valóban így működik…de néha mégis elveszítem a türelmemet. Akkor vége a varázsnak. :/

  • Dora Gyula
   | Válasz

   Az fontos, hogy figyeled magad, látod magad és törekszel.
   A törekszünk valahová, akkor haladunk is…
   …és néha hibázunk.
   “A hibák hozzátartoznak a szertartáshoz…” – by Zen.

   Ne akarj tökéletes lenni. 😉

  • Dora Gyula
   | Válasz

   Mindenki hibázik… Te is, én is, ő is… Mindenki.
   A cél, hogy jobbak legyünk. Megy, ahogy megy.
   Egyszer megkérdeztem a lámámat, hogy:
   – Láma! Te mit teszel, ha hibázol?
   – Igyekszem jóvá tenni és nem elkövetni megint… – válaszolta csendesen mosolyogva.
   – Ennyi?!?!?! – kérdeztem mérgesen, mivel valami sokkal nagyobb és magasztosabb választ vártam.
   – Miért? Te mit tennél még…? – kérdezte mosolyogva.
   … elszégyelltem magam.
   – De akkor nem is haragszol magadra?
   – Nem. Akkor az a valaki nem tudta jobban tenni. Hogyan lehetne tőle elvárni többet?
   – De akkor te kibújsz a felelősség alól! – fogtam meg őt.
   – Nem. A felelősség és a önmarcangolás nem ugyan az. Én mindig TÖREKSZEM, de megbocsátom magamnak, ha nem megy.
   – És az mire jó?
   – Ha magamnak sem tudnék megbocsátani, hogyan tehetném meg veled, amikor szándékosan kötekedsz velem…? – mondta nevető szemmel.
   … meghajoltam. Az audienciának vége lett. 😀

 4. Nicol
  | Válasz

  Gyulu, de jo hogy sok sok ideje nezem meg a kommenteket is a cikkek alatt ? onmarcangolasbol csillagos otosom van. Probalom ezt most bevesni a lamadat meg csokoltatom, hogy ezt megdumcsizta Veled ?.

 5. Aruna
  | Válasz

  A hat pontot (az erős nő tennivalóit) olvasva valami elszkadat-elszabadult-kiszabadult, és most sírok, ami jó rég óta nem fordult elő velem. Köszönöm 🙂

  • Dora Gyula
   | Válasz

   Én köszönöm, hogy meg mertél nyíni ennyire és ezt még el is merted mondani.
   Légy rá büszke!
   Nagy ölelés neked!
   🙂
   Gyula

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.